Verenigingsleven in Harkstede    
Het verenigingsleven heeft in het dorp Harkstede altijd een belangrijke functie vervuld, waarbij naast het inmiddels gesloopte Dorpshuis en nog te slopen multifunctioneel centrum De Roemte ook de zaalruimte bij de horeca een voorname rol heeft gespeeld. De discotheek, die er voor zorgde dat de jongelui plaatselijk enig weekendvertier wordt geboden en uit dien hoofde enige overlast in het centrum met zich meebracht, is gesloopt. Op cultureel gebied is er momenteel een gebrek aan geschikte zaalruimte.

Binnen- en buitensporten kregen een nieuwe impuls met de voltooi´ng van het nieuwe sportpark Hamstede met voetbalvelden en tennisbanen, en een nieuwe grote sporthal de Borgstee in het centrumplan, ook geschikt voor grote binnensporten als zaalvoetbal en volleybal. Gymnastiek- en volleybalvereniging Doles zal daar een nieuwe toekomst tegemoet gaan. Met de voltooi´ng van al deze nieuwe projecten braken er voor de Harmonie Voorwaarts en het Shantykoor De Raitvinken drukke tijden aan. In het openbare leven spelen verder de Vereniging Dorpsbelangen Harkstede, de Vereniging Dorpsbelangen Scharmer en de Historische Vereniging Scharmer/Harkstede e.o. een belangrijke rol. In 2015 werd was er een bijzonder geslaagd vijfjaarlijkse dorpenfeest waaraan meerdere dorpen deelnemen (www.dorpenfeest.nl).   

Op sportgebied heeft Harkstede vooral landelijke bekendheid verworven door Argus (www.ttvargus.nl), de plaatselijke tafeltennisvereniging die al eens het landskampioenschap eredivisie heren binnenhaalde. Er zijn plannen om in het plandeel Borgmeren 3A een echte multifunctionele tafeltennishal te realiseren die voldoet aan de allerhoogste internationale eisen van de ITTF, voorzien van de modernste communicatiefaciliteiten. maar vooreerst wordt het plan door de gemeente geblokkerd. Voor de paardenliefhebbers is er de Borgmerenruiters (www.borgmerenruiters.nl)  

En wat men in Harkstede niet vindt is veelal in de omliggende dorpen of in het naastgelegen Groningen in overvloed  aanwezig. 

 

Naam Adres Plaats Telefoon
Historische Vereniging
Scharmer-Harkstede e.o.
Hoofdweg 14  9616 TD Scharmer  050-4041850
Vereniging Adviesgroep
Harkstede-Scharmer e.o.

web: www.adviesgroep.info 
     
Vereniging Dorpsbelangen
Harkstede
www.dorpsbelangenharkstede.nl
secretaris@dorpsbelangenharkstede.nl
 
Laan der Kruisheren 125 9617 EM Harkstede  06-34082724
Vereniging Dorpsbelangen
Lageland/Hamweg e.o.
Schaaphok 6 9621 TN Slochteren  0598-416317
Vereniging Dorpsbelangen
Scharmer  
Hoofdweg 96 9616 TE
Scharmer
 050-4042549

Voor de passieve sportbeleving is er natuurlijk de FC Groningen die aan de oostzijde van de stad aan de A7 een gloednieuw stadion Euroborg met 20.000 zitplaatsen heeft gerealiseerd dat op 13 januari 2006 met een 2-0 overwinning op Heerenveen in gebruik werd genomen nadat het officieel was geopend door Arjan Robben. Daarmee is het beroemde en beruchte Oosterpark verlaten waar Johan Cruijf op 15 november 1964 zijn eerste eredivisiedoelpunt voor Ajax scoorde, maar Groningen wel met 3-1 won. In 2005 was er nog  het NK roeien in Harkstede.

                                 Jongerensport  =  Jeugdzorg